Non-Fictie

1. Leesverleden

Vroeger werd ik altijd voorgelezen door mijn moeder en vader door nijntjes boeken, na een tijdje toen ik naar de basisschool ging, ging ik voor het eerst zelf lezen. Dat waren vooral de boeken: Wie heeft er op mijn kop gepoept. Dit was een boekje waar ik vroeger ook veel uit werd voorgelezen en wat ik daarna zelf veel ben gaan lezen. Toen ik in groep 4 / 5 zat heb ik Wombo gelezen. Dit boekje ging over een olifant die kon vliegen en bij het circus werkte. Toen ik al tegen groep 8 aanzat ging ik steeds meer strips lezen en in die catagorie las ik vooral suske en wiske, donald duck en sjakie en de wondersloffen. Vanaf dat ik naar de eerste ging ben ik eigenlijk gestopt met het lezen van strips en boeken in het algemeen. Ik las alleen nog als het verplicht voor school moest.



2. Leestype

Mijn leestype is vooral dat ik rustig en op m’n gemak lees en dat ik houd om oorlogsboeken te lezen. Ik houd zoveel van oorlogsboeken, omdat ik daar een spannend gevoel bij krijg. Andere boeken zoals vrouwenboeken die meestal over relaties gaan, vind ik niks aan omdat daar te weinig actie en te weinig spanning inzit. Ik houd van tijd op tijd ook van detective boeken.

Hieronder nog het stukje van wat op het blaadje stond: Je hebt de (grootste) tegenzin tegen lezen overwonnen en je leest met niet al te veel moeite elk jaar de verplichte boeken. Jeugdliteratuur spreekt je zeker nog aan en ook populaire series, maar boeken met volwassenen in de hoofdrol vind je ook heel aanvaardbaar. Belangrijk is wel dat je je goed met de hoofdpersoon kunt identificeren. En het boek moet niet al te verwarrend zijn.


3. Top 10(7)

Hieronder is mijn boeken top 7. Ik heb alleen een top 7, omdat ik niet meer boeken kon verzinnen die ik de afgelopen tijd hebben gelezen.


7: 365 dagen complot November: Dit was het slechtste boek die ik uit deze serie heb gelezen. Het bouwt de spanning wel heel erg op alleen het boek kan de verwachtingen bij lange na niet halen. Dit boek had ik ook in mijn 12de levensjaar gelezen.


6: 365 dagen complot Februari: Is het vervolg van het boek van een stukje verder in de lijst komt, ik vond het boek een beetje tegenvallen met de verwachtingen die ik had dit boek heb ik trouwens gelezen toen ik ongeveer 12 jaar was.


5: Chatroom: In Chatroom zitten twee vriendinnen verscholen achter hun anonimiteit het internet af op zoek naar leuke jongens. Op een profielsite presenteren ze zich zo aantrekkelijk mogelijk, ze veranderen hun naam en passen hun uiterlijk aan. Helaas zijn zij niet de enigen die de werkelijkheid wat verfraaien. Dit is een kleine samenvatting van het boek. Ik vond het persoonlijk niet zo’n leuk boek ook vooral, omdat het over twee meisjes ging en er wat minder spanning inzat.


4: 365 dagen complot Januari: 'Maak dat je wegkomt. Duik onder en hou je gedeisd tot 31 december volgend jaar. Alsjeblieft! 365 dagen. Je hebt nog 365 dagen.' Wat zou jij doen als er een verwarde man op je af komt met deze waarschuwing? Callum Ormond weet niet wat hij er mee aanmoet. Wat is er over 365 dagen? En waarom moet hij in godsnaam onderduiken? Zou het iets te maken hebben met de mysterieuze dood van zijn vader? Al gauw wordt het Callum pijnlijk duidelijk dat hij de waarschuwing maar beter serieus kan nemen. Ondertussen blijven de woorden van de vreemde boodschapper door zijn hoofd spoken: 'Ze zullen op je jagen! 365 dagen lang!' Dit is een kleine samenvatting van een bij het eerste uitkomende deel leuk uitziend verhaal alleen de verdere boeken waren niet zo bijzonder, toch blijft dit boek me bij.

 


3: Gone: Geen 'poef'. Geen lichtflits. Geen knal. Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens… weg! Algauw blijkt dat iedereen die ouder is dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor internet, televisie en mobieltjes geen enkel signaal meer ontvangen. Een enorme chaos breekt uit. Er zijn geen artsen en politieagenten meer. En wie zorgt er voor de achtergebleven baby's? Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. In het begin weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind. Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wil, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine en zijn terreurbende moet tegenhouden. En dat kan alleen als hij Caine uitschakelt. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij… Dit boek heb ik vorig jaar ook verplicht moeten lezen voor school, het leek net als De hongerspelen die ik vorig jaar ook gelezen heb een dik en saai boek. Dik bleef, alleen het boek verraste me op een goede manier en daardoor staat dit boek op de derde plaats.


2: De hongerspelen: Ik denk dat bijna iedereen wel het verhaal kent van de Hongerspelen, dit boek heb ik vorig jaar gelezen tijdens Nederlands verplicht in het begin leek het me geen leuk boek, omdat ik de film al had gezien en het er heel dik uitzag. De dikte is wederom gebleven alleen het boek vond ik wel heel leuk.


1: Harry Potter de steen der wijzen: Iedereen kent wel Harry Potter misschien heb je niet de films gezien, maar iedereen heeft er wel eens van gehoord. 2 jaar terug heb ik dit boek in een keer uitgelezen op vakantie, ik was er helemaal verslaafd aan. Een echte aanrader als je van de films houdt.